انتشاراتگفتگوی ادیانمطالعات بین المللیمعرفی کتاب

کتاب: مسیحیت انجیلی

بررسی گسترش اونجلیکالیسم در جهان امروز

عنوان: مسیحیت انجیلی: بررسی گسترش اِوَنجلیکالیسم در جهان امروز

پدیدآورندگان: محمد مسجدجامعی و مصطفی رستگار

ناشر: انتشارات اطلاعات 

تاریخ چاپ: پاییز ۱۳۹۸

تعداد صفحات: ۵۱۰

قطع و نوع جلد: رقعی (گالینگور)

قیمت روی جلد: ۱۲۰ هزار تومان

 

درباره کتاب:

مسیحیت انجیلی یا تبشیری (اِوَنجلیکالیسم) جنبشی است که عمدتاً از قرن ۱۸ آغاز گشت و به علل گوناگون به سرعت در نقاط مختلف جهان گسترش یافت. آسیب‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ناشی از انتشار این نوع از مسیحیت، به خصوص در جوامعی که هنوز در چارچوب‌های غیرمدرن به سر می‌برند، مطالعۀ آن را هم برای مسلمانان و هم برای غیرمسلمانان و حتی برای سایر مذاهب مسیحی ضروری ساخته است. نوع فعالیت مُبلغان جنبش مزبور، به ویژه در جوامع مورد اشاره، به توازن‌های لازم برای پایداری اجتماعی و فرهنگی لطمه وارد ساخته، مشکل‌آفرین خواهد بود. به همین دلیل و به علت پشتوانه‌های قوی مالی و سیاسی و نیز روانشناختیِ انجیلی‌ها، مطالعۀ جوانب گوناگون این پدیده ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است. به ویژه بررسی آسیب‌پذیری‌ها و نیز مصونیت‌های موجود در جوامعی که مورد هدف آنها می‌باشند، می‌تواند بسیار راهگشا باشد. ماهیت عمیقاً صهیونیستی و اسرائیل‌پرستانۀ الهیاتِ مسیحیت انجیلی نیز شایان توجه بسیار زیاد است. در این کتاب جدید، تلاش شده است که به ضرورت‌ها و دغدغه‌های فوق‌الذکر پاسخ داده شود. شایان ذکر است که این کتاب جدید در نوع خود نخستین به شمار می‌آید.

کتاب «مسیحیت انجیلی: بررسی گسترش اونجلیکالیسم در جهان امروز»، تألیف مشترک حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمد مسجدجامعی و مصطفی رستگار (کارشناس ارشد مطالعات مسیحی)، در قالب چهار بخش و پیوست‌های آماری و توضیحی، به جامعه فرهنگی و علمی عرضه گشته است:

بخش نخست: تاریخچه و الهیات اونجلیکالیسم، مقاله‌ای است به قلم مصطفی رستگار که با کنکاش در تاریخچه و الهیات اونجلیکالیسم (مسیحیت انجیلی یا تبشیری) به بازیابی و رمزگشایی از معانی پوشیدۀ برخی از گفته‌های اسرائیل‌دوستانۀ سیاسیونی غالباً امریکایی، نظیر مایک پِنس (Mike Pence) و مایک پامپِئو (Mike Pompeo)، که همگی پیرو این نوع از مسیحیت و بالطبع صهیونیست می‌باشند، می‌پردازد.

بخش دوم: دین و هویت امریکایی، حاوی سه مصاحبه با استاد محمد مسجدجامعی است، تحت عناوین: ترامپ و تحولات دینی در جامعۀ امریکا، ترامپ و هویت امریکایی و پایتختی بیت‌المقدس: زمینه‌ها و ریشه‌ها. در این سه مصاحبه ویژگی‌های تاریخی و اجتماعی و فرهنگی و روانشناختی جامعۀ امریکا، از بدو مهاجرت اروپاییان به آن سرزمین تا به امروز مورد مطالعه قرار گرفته است، ویژگی‌هایی که این جامعه و سرزمین را به بستر بسیار مناسبی برای گسترش و تقویت مسیحیت انجیلی مبدل ساخته است. در این سه مصاحبه به فراز و نشیب‌های تاریخی اونجلیکالیسم و نیز به رابطۀ آن با سیاست امریکا در ادوار گوناگون پرداخته شده است.

بخش سوم: اونجلیکالیسم در مناطق مختلف جهان، شامل شش مصاحبه با استاد محمد مسجدجامعی است، تحت عناوین: امریکا و اروپا، امریکای لاتین، آسیای دور، افریقای سیاه، حوزۀ شوروی سابق، و هند. در این مصاحبه‌ها، ویژگی‌های اجتماعی، فرهنگی، دینی، روانشناختی و سیاسی حوزه‌های جغرافیایی مزبور توضیح داده می‌شود و آسیب‌پذیری‌ها و نیز مصونیت‌های آنها در برابر رشد و گسترش اونجلیکالیسم مورد بررسی قرار می‌گیرد.

بخش چهارم: اونجلیکالیسم در میان مسلمانان، شامل دو مصاحبه با موضوع شرایط موجود در «کشورهای مسلمان» و سه مصاحبه با موضوع شرایط و ویژگی‌های «مهاجران مسلمان» در کشورهای غربی می‌باشد. کلیۀ بررسی‌های مورد اشاره در بخش سوم کتاب، اینبار به طور ویژه در مورد کشورها و مهاجران مسلمان صورت می‌گیرد.

در یک جمع‌بندی کلی، استاد محمد مسجدجامعی در طی چهارده مصاحبۀ فوق‌الذکر، از یک سو به بررسی ویژگی‌های تاریخی، اجتماعی، روانشناختی، فرهنگی، اخلاقی و سیاسی پیروان این جنبش پروتستانیِ امریکایی می‌پردازد و از سوی دیگر، با واکاوی زمینه‌ها و یا موانع عمدتاً فرهنگی و روانشناختی و سیاسی-اجتماعیِ موجود در جوامع مختلف جهان امروز، امکان گسترش این نوع مسیحیت را ارزیابی می‌نماید.

چهار پیوست انتهایی کتاب شامل آمارها و روندهای جهانی اونجلیکال‌ها، منابع برای مطالعۀ بیشتر، فرهنگ اصطلاحات و نیز قسمت اعلام می‌باشد.

درباره پدیدآورندگان:

الف. حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر محمد مسجدجامعی – سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در واتیکان و مراکش و مدیر کل اسبق امور فرهنگی وزارت امور خارجه – در حال حاضر، رئیس مؤسسه مطالعات راهبردی اسلام معاصر (مرام)، مشاور عالی و عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب در قم و نیز از اساتید دانشکدۀ روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه در تهران می‌باشد. ایشان از معدود شخصیت‌هایی است که علاوه بر مطالعات گسترده دربارۀ سایر ملل، فرهنگ‌ها، ادیان و مذاهب، در خلال ارتباط‌های مداومی که به مناسبت‌های گوناگون با غیرایرانیان داشته است و دارد، با تیزبینی و فراست، کوله‌باری گرانبها و سنگین از شناختِ واقعیت‌های دیگران فراهم آورده است، گنجینه‌ای که می‌باید به مردم روزگار ما و نیز آیندگان منتقل گردد و به دقت مطالعه و استفاده شود. پیش از کتاب کنونی، کتاب‌های زیر از ایشان منتشر گشته است:

  1. ‏مسیحیان و روزگار جدید: فرهنگ، سیاست و دیپلماسی، ۱۳۹۶
  2. از شمال آفریقا تا واتیکان: خاطرات دوران سفارت محمد مسجدجامعی، ۱۳۹۶
  3. گفتگوی دینی، گفتگوی تمدنی: اسلام و مسیحیت در دوران جدید، ۱۳۷۹
  4. ایدئولوژی و انقلاب، ۱۳۶۱
  5. سوریه، لیبی و الجزایر در یک نگاه، ۱۳۶۷
  6. هند و پاکستان، ۱۳۶۷
  7. تحول و ثبات: مقدمه‌ای بر شناختت شیخ‌نشین‌های خلیج‌فارس، ۱۳۶۸
  8. آفریقا: میراث گذشته و موقعیت آینده (مقدمه‌ای بر سیاست افریقایی‌ها)، ۱۳۶۸
  9. زمینه‌های تفکر سیاسی در قلمروی تشیع و تسنن، ۱۳۸۵
  10. ایران و جهان عرب: تحولات عربی و ژئوپلیتیک ایران، ۱۳۹۵
  11. ژئوپلیتیک خلیج فارس: عربستان و شیخ‌نشین‌ها، ۱۳۹۵
  12. ایران و ژئوپلیتیک منطقه: پیداها و ناپیداها، ۱۳۹۷

ب. مصطفی رستگار، کارشناس ارشد مطالعات مسیحی، مقالات و یادداشت‌های متعددی دربارۀ آیین مسیحیت نگاشته و کلیساهای پروتستان و خاصه کلیسای پروتستان امریکایی را به گونه‌ای میدانی و دقیق می‌شناسد. استاد محمد مسجدجامعی مقاله ایشان در ابتدای این کتاب را با عبارت «مُمتّع و جامع» توصیف نموده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا