مطالعات مذهبیویدیو
امام علی و جامعه از هم گسیخته بعد از عثمان
به اطلاع میرساند زمان پخش برنامه از جمعه ۱۴۰۳/۰۱/۱۰ ساعت ۱۷:۳۰ به صورت روزانه میباشد.
⏰ زمان: هر روز ساعت ۱۷:۳۰
🌐 جلسات در بستر ایتا، تلگرام و آپارات در دسترس علاقمندان میباشد.
📌 برای مشاهده اینجا کلیک کنید:
🔗 لینک صفحه پخش برنامه
maraminstitute@
maraminst@
🌐www.maraminstitute.com
جلسه اول
- امام علی (ع) میراثدار مشکلاتی است که پیامبر (ص) در سالهای پایانی عمرشان داشتند.
زندگانی امام علی (ع) در تمامی مراحل سرشار از فراز و نشیب بوده و هیچیک از شخصیتهای دینی ما اینچنین فراز ونشیبی را تجربه نکردند.
جلسه دوم
- برخی از مشکلات امام علی (ع) پس از رحلت پیامبر (ص) ناشی از حساسیت سایر صحابه نسبت به تعلق امام به بنیهاشم بود و همچنین حس حسادت و رقابت نسبت به شخصیت برتر و ویژگیها و قابلیتهای خاص و ذاتی امام بود که موجب توجه خاص پیامبر به ایشان میشد.
جلسه سوم
- با مطالعه انتقادی متون تاریخی و بر اساس شواهد و قرائن میتوان فهمید آنچه بعدها از دوران پیامبر در تاریخ تصویر شده است با واقعیت فرق دارد و ایشان با جامعه زمان خود مشکلات و چالشهای مختلفی داشته است.
جلسه چهارم
- جامعه دوران عثمان جامعهای به شدت بهمریخته و از هم گسیخته شده بود. حکام منتخب عثمان که همگی از خویشان او بودند افرادی جاهلی مسلک بودند و خلیفه به کرات مورد اعتراض مردم قرار میگرفت.
جلسه پنجم
- پس از کشته شدن عثمان جامعه از همپاشیده، دچار خلأ قدرت شد. روی کار آمدن شخصی با موقعیت علی بن ابیطالب مانع از مدعی قدرت شدن بسیاری از بزرگان مهاجرین و انصار و جنگ بین آنها و چند پاره شدن جامعه مسلمانان شد.
جلسه ششم
- جلسه ششم
معاویه تلاش کرد اسلامی را در شام عرضه کند که سنتزی بین اسلام شبه جزیره و فرهنگ بومی شام بود. او بهشدت منطقه خود را از نفوذ سایر مسلمانان حجاز حفظ میکرد.
جلسه هفتم
- امام علی (ع) با اقدامات و شخصیتشان بسیاری از مشکلات پنهان و آشکار جامعه مسلمان زمانشان را یا از بین بردند و یا کم کردند. آنچه سپاه جمل را گرد هم جمع آورد دشمنی با حضرت امیر بود ولی هرکدام اهداف جداگانهای را دنبال میکردند.
جلسه هشتم
- منطقه شام منطقهای توسعه یافته با سابقه تمدنی طولانی بود در حالی که کوفه در دوران خلیفه دوم به عنوان پایگاه نظامی تأسیس شد و پس از آن به دلیل موقعیت خوب جغرافیایی قبایل صحرانشین جزیره العرب در آنجا ساکن شدند.
جلسه نهم
- بدنه لشکر کوفه به دلیل تنوع قبایل و افراد دارای گسلهای فراوانی بود. ذهنیت بدوی افراد لشکر امام را میتوان از مخالفت با انتخاب ابنعباس برای حکمیت در جنگ صفین، به دلیل مضری بودن او، فهمید.
جلسه دهم
- پس از اتمام جنگ صفین و بازگشت امام به کوفه، مسائل جامعه مسلمان شکل دیگری به خود گرفت. مشکلاتی که در بطن جامعه بود ظهور و بروز پیدا کرد و معاویه نیز برای افزودن این مشکلات دست به اقدامات متعددی زد که نتیجه آن خلق جریان خوراج بود.
جلسه یازدهم
- در لشکر امام علی (ع) در جنگ صفین بزرگانی همچون عمار بودند که سوابق درخشانی داشتند و در جریان جنگ بسیار تأثیرگذار بودند. آنها در مراحل بعدی به شهادت رسیدند و خلأ ایجاد شده، نتیجه جنگ را به نفع معاویه تغییر داد.
جلسه دوازدهم – (جلسه پایانی)
- در شرایطی که جامعه دچار تشویش درونی و ناآرامی است و حالتهای عصبی دارد اگر نارضایتی با تعصبات دینی همراه شود، گروههایی همچون خوارج و داعش ظهور میکنند.