دیوید فریدمن: سفیر امریکا در قدس اشغالی
دیوید مِلِک فریدمن[۱] (متولد ۱۹۵۸) از تاریخ ۲۳ مارس ۲۰۱۷، با رای موافق مجلس سنای امریکا (۵۲ به ۴۶)، سفیر امریکا در قدس اشغالی بوده است. او یک یهودی ارتدکس [محافظهکار] است و به خوبی به زبان عبری سخن میگوید.[۲]
مخالفان نامزدی فریدمن
دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، در دسامبر ۲۰۱۶، نامزدی او را برای پست سفارت امریکا در اسرائیل اعلام کرد. این نامزدی از سوی یهودیان لیبرال، به ویژه سازمان یهودی جِیاستریت[۳] که یک سازمان یهودی لیبرال و مدافع صلح بین اعراب و اسرائیل در امریکا است، مورد مخالفت قرار گرفت. جیاستریت به شدت مخالف نامزدی او بود. در واکنش به این مخالفت، فریدمن در پایگاه خبری آروتص شیوا[۴] اینگونه نوشت:
آیا طرفداران جیاستریت واقعاً به اندازه کاپوها[۵] بد هستند؟ پاسخ این است که نه؛ آنها بسیار بدتر از کاپوها- یهودیانی که همکیشان یهودی خود را به اردوگاههای مرگ نازیها تحویل میدادند- هستند. کاپوها با قساوتی فوقالعاده مواجه بودند و واقعاً چه کسی میداند که اگر هر یک از ما به جای آنها و در آن شرایط میبودیم، برای نجات جان عزیزانمان به چه کارهایی تن میدادیم. اما جیاستریت چطور؟ آنها آدمهای خودپسندی هستند که در کاناپههای راحت و ایمن امریکایی خود لمیدهاند و از نابودی اسرائیل حمایت میکنند. تصور چیزی که بدتر از این باشد، دشوار است.
به علاوه، پنج نفر از سفرای سابق ایالات متحده در اسرائیل، یعنی توماس پیکرینگ،[۶] ویلیام هاروپ،[۷] ادوارد واکر،[۸] دانیل کورتزر[۹] و جیمز کانینگهام،[۱۰] نامهای را امضا کردند که فریدمن را فاقد صلاحیتهای لازم برای این منصب میدانست.
نامزدی فریدمن از سوی اعراب نیز مورد مخالفت قرار گرفت. از جمله، صائب عریقات، مذاکرهکننده ارشد تشکیلات خودگردان فلسطین، گفت که انتقال سفارت امریکا به اورشلیم و الحاق شهرکهای یهودینشینِ کرانه غربی به اسرائیل، به «نابودی روند صلح» منجر خواهد شد و منطقه را در سراشیبی «هرجومرج، بیقانونی و افراطیگری» قرار خواهد داد. فریدمن قبلاً در جریان مبارزات انتخاباتی ترامپ، در مصاحبه با روزنامه هاآرتص گفته بود که ترامپ با الحاق بخشهایی از کرانه غربی به اسرائیل مخالفتی نخواهد داشت.
جلسه بررسی صلاحیت فریدمن در ۱۶ فوریه ۲۰۱۷ برگزار شد و افرادی از گروه «مسلمانان امریکایی طرفدار فلسطین»[۱۱] و همچنین گروه یهودی «اگر نه اکنون»[۱۲] پس از آنکه چندین بار جلسه را مختل کردند، دستگیر شدند.
موافقان نامزدی فریدمن
این نامزدی از سوی اسرائیلیهای محافظهکار و همچنین یهودیان محافظهکار امریکایی با استقبال مواجه شد. ناتان دیامنت،[۱۳] مدیر اجرایی سیاست عمومی «اتحادیه ارتدوکس»[۱۴] ترامپ را به دلیل این نامزدی مورد تمجید قرار داد و آن را تغییری در روابط میان اسرائیل و امریکا در مقایسه با دوران دولت اوباما دانست. مورتون کلاین،[۱۵] رئیس «سازمان صهیونیست امریکا»[۱۶] گفت که فریدمن «این ظرفیت را دارد که بزرگترین سفیر امریکا در اسرائیل در طول تاریخ باشد.» «شورای ییشا»[۱۷] که شهرکهای یهودینشین واقع در کرانه غربی را مدیریت میکند، از این نامزدی حمایت کرد و گفت که فریدمن «عشق و علاقه وافری نسبت به همه سرزمین و مردم اسرائیل و از جمله نسبت به ساکنان یهودیه و سامریه [نامهای کتابمقدس برای سرزمینی که در روابط بینالملل با عنوان «کرانه غربی» شناخته میشود.] دارد.»
فریدمن کیست؟
در ۱۶ دسامبر ۲۰۱۶، پیش از آغاز دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، نشریه یهودیِ لیبرال هاآرتص با انتشار مقالهای تحت عنوان درباره دیوید فریدمن، گزینه ترامپ برای سفارت در اسرائیل، چه میدانیم؟ به معرفی فریدمن پرداخت. خلاصه مطالب، چنین است:
دیوید فریدمن «کارشناس حقوقی ورشکستگی» است. بر اساس بیانیههایی که فریدمن صادر کرده و مطالبی که نگاشته است، به نظر میرسد که او در نقشه سیاسی اسرائیل، در زمره راست افراطی جای دارد. او میگوید که ترامپ به وعده خود مبنی بر انتقال سفارتخانه امریکا به اورشلیم وفادار خواهد ماند. او معتقد نیست که الحاق [شهرکهای یهودینشینِ][۱۸] کرانه غربی [به اسرائیل] به وجهه یهودی یا دموکراتیک اسرائیل لطمهای خواهد زد؛ و او گمان نمیکند که شهرکهای یهودینشین مانع دستیابی به صلح هستند.
ولی مسئله واقعی این است که دیوید فریدمن که مشاور ارشد دونالد ترامپ در امور اسرائیل است، پس از ورود رئیسش به کاخ سفید، تا چه اندازه بر سیاست امریکا در خاورمیانه تأثیرگذار خواهد بود؟ اگر تأثیر او زیاد باشد، این به معنای فاصلهگیری بسیار زیاد از سیاست دیرین امریکا در منطقه خواهد بود. دیدگاههای او حتی از بنیامین نتانیاهو نیز سرسختانهتر است.
این حقوقدان ۵۷ ساله گفته است که امریکا نباید هیچ راهحلی را بر اسرائیل تحمیل کند و اینکه تشکیل کشور واحد با دو ملت [یعنی تشکیل کشور واحد اسرائیل که شامل سرزمینهای فلسطینی و مردم فلسطین نیز باشد] فاجعه نخواهد بود، چراکه درباره جمعیت فلسطینیان ساکن کرانه غربی مبالغه زیادی صورت میگیرد و اینکه آنان تهدیدی برای اکثریت یهودی محسوب نخواهند شد.
فریدمن با این دیدگاهِ رایج که شهرکسازیهای اسرائیل غیرقانونی است، موافق نیست و با ممنوعیت ساختوسازهای اسرائیل در کرانه غربی و اورشلیم شرقی مخالف است. [او در نوشتهها و اظهاراتش، پیوسته در طرفداری از شهرکهای اسرائیلی، استدلال کرده و آنها را قانونی دانسته است.]
فریدمن در دو رسانه انگلیسیزبان جناح راست اسرائیل، یعنی آروتص شیوا و جروزالم پست،[۱۹] ستوننویس بوده است. به علاوه، او ریاست سازمان «مؤسسات دوستان امریکایی بیتئیل»[۲۰] را بر عهده دارد. [عمده فعالیت این سازمان، مخالفت با راهحل تشکیل دو کشور در سرزمین فلسطین است و در حدود دو میلیون دلار در سال به شهرک صهیونیستی بیتئیل کمک مالی میکند. فریدمن ریاست این سازمان را به صورت داوطلبانه بر عهده دارد.]
در حدود شش ماه پیش [پیش از انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری]، ترامپ او و یکی دیگر از وکلایش را به عنوان هیئت رئیسه «کمیته مشورتی اسرائیل»[۲۱] منصوب کرد، که البته فریدمن بیشتر از همکار خود در انظار عمومی حضور داشته است.
او فارغالتحصیل «کالج کلمبیا»[۲۲] [با درجه لیسانس در رشته مردمشناسی] و همچنین فارغالتحصیل «مدرسه حقوق دانشگاه نیویورک»[۲۳] است. [او از سال ۱۹۸۲، عضو داوطلب در «انجمن حرفهای حقوقدانان ایالت نیویورک»[۲۴] بوده است.] او در دهکده کوچک وودمیر[۲۵] در ایالت نیویورک رشد یافت. پدر وفاتیافته او، موریس فریدمن،[۲۶] در وودمیر شمالی،[۲۷] حاخام کنیسه تِمپل هیلِل[۲۸] که جماعتی محافظهکار دارد، و همچنین رئیس «هیئت حاخامهای نیویورک»[۲۹] بود.
خانواده فریدمن تاریخچهای از روابط شخصی با نامزدهای جمهوریخواه ریاستجمهوری امریکا دارند. در سال ۱۹۸۴، فقط یک هفته مانده به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در امریکا، حاخامِ کنیسه تمپل هیلل، پس از بازدید رئیسجمهور وقت، رونالد ریگان،[۳۰] از کنیسهاش، میزبان او به صرف ناهار در روز شبات بود. از زمان جورج واشنگتن که در سال ۱۷۹۱، از یک کنیسه بازدید کرد، این نخستین بار بود که یک رئیسجمهور در منصب ریاستجمهوری، برای بازدید به کنیسه میرفت؛ و این نشاندهنده تلاش ریگان برای جلب آرای یهودیان بود.
فریدمن و خانوادهاش علاوه بر خانهای که دهکده وودمیر دارند، صاحب منزلی در محله ثروتمندنشین طالبیه در اورشلیم هستند. فریدمن معمولاً سالی دو بار، ایام تعطیلات یهودی را به همراه فرزندان و نوههایش در اورشلیم سپری میکند.
فریدمن نماینده ترامپ در کازینوهای آتلانتیک سیتی[۳۱] بود، ولی دوستیِ شخصی او با ترامپ از سال ۲۰۰۵ آغاز شد، یعنی از زمانیکه ترامپ به مناسبت فوت پدر او، برای عرض تسلیت به دیدار او رفت.
[فریدمن در جریان مبارزات انتخاباتی ترامپ، مشاور او در امور مربوط به اسرائیل و یهودیان بود. به علاوه، او پنجاه هزار دلار به تلاش انتخاباتی ترامپ کمک مالی کرد.] پس از آنکه ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری، نامزد حزب جمهوریخواه شد، فریدمن به اسرائیل رفت و با رهبران سیاسی دیدارهایی انجام داد. او در یک سخنرانی ویدئویی و در خطاب به طرفداران ترامپ در شهر اورشلیم، قول داد که «دولتی که ترامپ رئیس آن باشد، هرگز برای پذیرش راهحل دو کشور یا هر راهحل دیگری که خلاف اراده مردم اسرائیل باشد، به اسرائیل فشار وارد نخواهد کرد، چراکه [ترامپ معتقد است که مردم اسرائیل خود] میدانند که بهترین راهحل برای آنها چیست.» او همچنین گفت که اگر ترامپ رئیسجمهور شود، با همه رؤسای جمهورِ پیش از خود متفاوت خواهد بود و به وعده خود مبنی بر انتقال سفارتخانه امریکا از تلآویو به اورشلیم عمل خواهد کرد. فریدمن قول داد که «دیگر در سازمان ملل، هیچ فرصتی برای فریبکاری» وجود نخواهد داشت، چراکه ترامپ به نماینده خود در سازمان ملل «دستور» خواهد داد که همه قطعنامههای خصمانه علیه اسرائیل را وتو کند.
پس از آنکه نشریه نیویورک تایمز، صوتی را از دونالد ترامپ انتشار داد که در آن ترامپ به خاطر رفتار نامناسب جنسیاش با زنان به خود میبالید، فریدمن به شدت به این نشریه تاخت و در ستونی در نشریه جروزالم پست نوشت: «نیویورک تایمز با بیشترین تعهدی که بدترین شایعهنامه میتواند داشته باشد، این داستان را دنبال کرده است. تصور کنید که اگر نشریه تایمز درباره اردوگاههای مرگ نازیها هم با همین شور و حرارت گزارش تهیه کرده بود، جان چه تعداد انسان را میتوانست نجات دهد.»
برخی دیگر از مواضع فریدمن
دیوید فریدمن در ۲۳ می ۲۰۱۸، در یک مصاحبه تلویزیونی در اسرائیل، با اشاره به تصویرش در کنار عکس ساختگی «معبد سوم» در جایگاه مسجد قبهالصخره، گفت که از انتشار آن تصویر ناراحت شده و در واقع در این داستان فریب خورده است و اینکه دفعه بعد باید بیشتر مراقب باشد؛ و اینکه امریکا «وضعیت موجود» را در خصوص حرمالشریف محترم میشمارد.
در همان مصاحبه، در پاسخ به پرسش خبرنگار که به وی یادآوری کرد که محمود عباس او را «فرزند سگ» نامیده است، با بیاعتنایی پاسخ داد: «من پوست خیلی کلفتی دارم.» او در ادامه، بنیامین نتانیاهو را «رهبری فوقالعاده» دانست و در خصوص ایران و خروج امریکا از برجام، گفت که امریکا طرفدار مردم ایران است و هدف ترامپ این است که به تمامی رفتارهای سرکشانه رژیم ایران پایان دهد.
دیوید فریدمن [در ۲۲ می ۲۰۱۸، یعنی در حدود هشت روز پس از گشایش سفارتخانه امریکا در بیتالمقدس، در شهر بنیبراک[۳۲] در شرق تلآویو] در کنار تصویری که در آن، با استفاده از فتوشاپ، «معبد سومِ» یهودی جایگزین مسجد قبهالصخره شده است.[۳۳]
او در ۲۷ دسامبر ۲۰۱۷، در مقام سفیر امریکا در اسرائیل، از وزارت امور خارجه امریکا خواست که کاربرد اصطلاح «اشغالشده» را در خصوص کرانه غربی متوقف کند. او در سپتامبر همان سال گفته بود: «من فکر میکنم که شهرکها بخشی از اسرائیل هستند. انتظار ما همواره همین بوده است.»
در ۶ مارس ۲۰۱۸، او یکی از سخنرانان برگزیده در «گردهمایی سیاستگذاری ایپک» بود و از جمله چنین گفت:
حمایت ما از اسرائیل از ارزشهای مشترک ما سرچشمه میگیرد، ارزشهایی که از ناحیه متون باستانی به ما القا شده است، متون آزادی، دموکراسی، استقلال و قداست حیات،[۳۴] و البته از ناحیه عهدی که خداوند با ابراهیم، که پدر سه دین بزرگ یگانهپرست است، بسته است،[۳۵] مبنی بر اینکه او [یعنی خداوند] آنانی را که اسرائیل را برکت بدهند، برکت خواهد داد.
فریدمن در ۲۹ مارس ۲۰۱۸ تهدید کرد که اگر محمود عباس به مذاکرات صلح بازنگردد، کس دیگری جایگزین او خواهد شد؛ او به روزنامه اسرائیلی شاوی[۳۶] گفت: «زمان متوقف نمیشود، و اگر عباس بخواهد به عدم پذیرشِ ازسرگیری مذاکرات ادامه دهد، شخص دیگری برای انجام این کار خواهد آمد.»
[۱] David Melech Friedman
[2] منابع و مآخذ این نوشتار در نزد نگارنده محفوظ است.
[۳] J Street.
[4] Arutz Sheva
[5] kapo
[6] Thomas Pickering
[7] William Harrop
[8] Edward Walker Jr.
[9] Daniel Kurtzer
[10] James Cunningham
[11] American Muslims for Palestine
[12] IfNotNow
[13] Nathan Diament
[14] Orthodox Union
[15] Morton Klein
[16] Zionist Organization of America
[17] Yesha Council
[18] مطالب داخل کروشه، توضیحات مترجم است- مترجم.
[۱۹] Jerusalem Post
[20] American Friends of Bet El Institutions
[21] Israel Advisory Committee
[22] Columbia College
[23] New York University Law School
[24] New York State Bar Association
[25] Woodmere
[26] Morris Friedman
[27] North Woodmere
[28] Temple Hillel
[29] New York Board of Rabbis
[30] Ronald Reagan
[31] Atlantic City
[32] Bnei Brak
[33] یهودیان صهیونیست قطعاً در اولین فرصتی که دست دهد، به ساخت این معبد در جایگاه کنونیِ مسجد قبهالصخره مبادرت خواهند کرد و کهانت اسرائیلی و مراسم قربانی را پس از حدود دوهزار سال تعطیلی از سر خواهند گرفت؛ و این رویدادیست که به اعتقاد مسیحیان صهیونیست، در زنجیره حوادث منجر به ظهور موعود مسیحی قرار دارد. این یکی از رموز اتحاد این دو است- مترجم.
[۳۴] فریدمن به گونهای سخن میگوید که گویا مطلع نیست که همین متون مقدسی که او آنها را متون آزادی، دموکراسی، استقلال و قداست حیات قلمداد میکند، آکنده از جواز و بلکه فرمان صریح به اعمال خشونت و قتل و کشتارِ حتی زنان و اطفال و کهنسالان و حتی احشام و حیوانات اهلی بیزبان است، متونی که قطعاً باعث میشود که امروزه صهیونیستها با وجدان آسودهتری سیاست آپارتاید خود را علیه بیچارگان فلسطینی پیگیری کنند و به کشتار بپردازند. جستجوی عبارت «خشونت در کتابمقدس»، جوینده را با واقعیات این متون آشناتر خواهد ساخت. و البته این فقط بخشی از مضامین ناراحتکننده این متون است- مترجم.
[۳۵] اعطای سرزمین پهناور مابین رود مصر و رود فرات به بنیاسرائیل نیز از مفاد همین «عهد ابراهیمی» است- مترجم.
[۳۶] Shavei