رصدمطالعات مذهبیمطالعات منطقه ای
موضوعات داغ

تعطیلی دفاتر مراجع عظام در غزنی از سوی طالبان

یکی از پیامدهای طولانی تر شدن جنگ اوکراین کم توجهی رسانه ها و نهادهای حقوق بشر و اقلیت ها نسبت به سایر کشورهای درگیر جنگ و بحران است. کمتر از یک سال از سقوط دولت افغانستان می‌گذرد و شیعیان بعنوان مهمترین اقلیت این کشور هرروز با مشکلات و محدودیت های متعددی روبرو می‌شوند. یکی از آخرین اتفاقات در روزهای اخیر تعطیلی دفاتر مراجع عظام در غزنی از سوی طالبان است.


دفاتر مراجع عظام تقلید حضرت آیت‌الله العظمی فیاض(دام عزه) و آیت الله العظمی محقق کابلی(ره) در غزنی از سوی طالبان تعطیل شد.
مراجع عظام تقلید به عنوان عالی ترین رهبران مذهبی در طول تاریخ، خارج از مسایل سیاسی و دولت ها به فعالیت های دینی، مذهبی و فرهنگی خود ادامه داده اند و بخش زیادی از وظایف حکومت را نیز بدون مزد و منتی انجام داده اند. دفاتر مراجع در هر حکومت و کشوری مصوون از تعرض بوده اند حتی دولت های غیر دینی و سکولار نیز مزاحمتی برای این دفاتر ایجاد نکرده اند.
وظایف معمولی این دفاتر نیز بر همگان مشخص است:
۱. رسیدگی و حل و فصل برخی دعاوی خانوادگی و اصلاح ذات البین
۲. اجرای عقد و طلاق در صورت مراجعه متقاضیان
۳. محاسبه و دریافت وجوهات شرعیه و مصرف آن در امور دینی و اجتماعی
۴. دریافت کمک خیریین و توزیع آن میان نیازمندان
۵. ساخت شفاخانه، کلینیک و حل مشکلات صحیح و درمانی مناطق محروم
۶. سرپرستی ایتام و حفاظت از اموال و دارایی آنان تا رسیدن به سن تکلیف شرعی
۷. پاسخگویی به سوالات شرعی
۸. مشوره دهی رایگان به مردم در مسایل متنوع اجتماعی
۹. اداره و مدیریت مدارس و حوزه های علمیه، تامین اساتید، تجهیز کتابخانه، ساخت مدارس و دادن شهریه به طلاب علوم دینی
۱۰. و….
بیوت و دفاتر مراجع، دم دستی ترین و قابل اعتمادترین محل مراجعه محرومان و زیان دیدگان اجتماعی در طول تاریخ به شمار می آید.
همانطور که گفته شد این دفاتر بخش از کارهای دولتی را نیز بدون مزد انجام داده و بخشی از بار اقتصادی دولت را در همه ی کشورها کاهش داده اند.
با کمال تأسف، حکومت نظامی طالبان در غزنی، چند روزی است که دفاتر مراجع عظام تقلید آیت الله العظمی فیاض دام عزه و آیت الله محقق کابلی ره را بسته و مسوولان آن را بازداشت کرده اند.
آنان، ضمن هتک حرمت این دفاتر، ورود غیر قانونی سربازان به حریم دفاتر مرجعیت و بازرسی چندباره، دلیل اصلی مسدود ساختن این دفاتر را نداشتن مجوز فعالیت اعلام کرده اند.
و اینگونه مشکلات زیادی را برای مومنین و مردم متدین غزنی به وجود آورده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا